Jak zrobić Kombuchę z nasionami Chia

Podczas wizyty w aptece na półce przy kasie wypatrzyłem nasiona szałwii hiszpańskiej i od razu przypomniałem sobie, że kiedyś czytałem o przepisie na Kombuchę z nasionami Chia (szałwii hiszpańskiej), nie zastanawiając się zbyt długo postanowiłem wypróbować ten przepis.

Na samym początku chciałbym wszystkich pasjonatów Kombuchy przestrzec przed pomysłem przeprowadzenia fermentacji Kombuchy wraz z nasionami Chia. Nigdy tego nie róbcie (!) Ani podczas wstępnej fermentacji ani podczas fermentacji wtórnej, już bez grzyba.
Nasiona szałwii należy dodać bezpośrednio do gotowej Kombuchy godzinę, trzy przed wypiciem. Nie ma sensu pchać nasion do butelek z Kombuchą i zamykać ich, jednocześnie przeprowadzając fermentację wtórną chociażby dla tego, że całość może łatwo "wybuchnąć" podczas otwierania.

Poniżej podaję prosty przepis na Kombuchę z nasionami Chia.
  • 1 litr gotowej Kombuchy
  • 4-5 łyżek nasion Chia
  • 0,5 litra wody
Nasiona zalewamy wodą i co jakiś czas mieszamy, nie pozwalając aby nasionka się zbiły i połączyły w grudki. Gdy nasionka napęcznieją odcedzamy nadmiar wody i dodajemy nasionka razem z żelem, który je otacza do Kombuchy.
Ciesz się świeżym i zdrowym napojem z kombuchy i nasion szałwii hiszpańskiej.

Korzyści płynące z picia Kombuchy:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • odtruwa wątrobę
  • zwiększa energię
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy

Korzyści płynące ze spożywania nasion Chia  

  • zwiększają odporność
  • regulują poziom cukru we krwi
  • działają przeciwzapalnie
  • mają 6 razy więcej żelaza niż szpinak




 ZAKUP KOMBUCHY
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

1 komentarz: