Na samym początku chciałbym wszystkich pasjonatów Kombuchy przestrzec przed pomysłem przeprowadzenia fermentacji Kombuchy wraz z nasionami Chia. Nigdy tego nie róbcie (!) Ani podczas wstępnej fermentacji ani podczas fermentacji wtórnej, już bez grzyba.
Nasiona szałwii należy dodać bezpośrednio do gotowej Kombuchy godzinę, trzy przed wypiciem. Nie ma sensu pchać nasion do butelek z Kombuchą i zamykać ich, jednocześnie przeprowadzając fermentację wtórną chociażby dla tego, że całość może łatwo "wybuchnąć" podczas otwierania.
Poniżej podaję prosty przepis na Kombuchę z nasionami Chia.
- 1 litr gotowej Kombuchy
- 4-5 łyżek nasion Chia
- 0,5 litra wody
Ciesz się świeżym i zdrowym napojem z kombuchy i nasion szałwii hiszpańskiej.
Korzyści płynące z picia Kombuchy:
- wzmacnia układ odpornościowy
- odtruwa wątrobę
- zwiększa energię
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy
Korzyści płynące ze spożywania nasion Chia
- zwiększają odporność
- regulują poziom cukru we krwi
- działają przeciwzapalnie
- mają 6 razy więcej żelaza niż szpinak
ZAKUP KOMBUCHY
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
Супер.Спасибо.
OdpowiedzUsuń