09.02.2016

Wzbogacanie Kombuchy dodatkami smakowymi

Kupując Kombuchę w sklepie ograniczamy się do smaku oferowanego przez producenta. Jedną z wielu korzyści robienia Kombuchy w domu jest możliwość wpływania na jej smak poprzez użycie do fermentacji ulubionej herbaty, regulując kwasowość wydłużeniem czasy fermentacji lub poprzez dodanie składników aromatyzujących takich jak soki, owoce, przyprawy.


WYBÓR HERBATY

Najprostszą metodą wpływania na smak Kombuchy jest wybór odpowiedniej herbaty. Pamiętaj, że nie wszystkie herbaty są odpowiednie do fermentacji Kombuchy. Kliknij tutaj aby uzyskać więcej informacji na temat herbat jakie można użyć do fermentacji Kombuchy.


CZAS PRZEBIEGU FERMENTACJI
Podczas fermentacji Kombucha przerabia herbatę i cukier na witaminy, enzymy, mikroelementy, dwutlenek węgla itp. mając wpływ na czas fermentacji możemy regulować słodkość i kwasowość napoju. Minimalny czas przez jaki Kombucha powinna się tworzyć to 7-8 dni. Po tym okresie możemy napój spróbować i według gustu jeśli jest dla nas za słodki pozostawić do dalszej fermentacji. Z czasem będzie nabierał kwaśniejszego charakteru, a zawartość cukru spadnie. Niektórzy lubą Kombuchę 7 dniową (słodką), a są osoby, które lubą Kombuchę bardziej wytrawną, nawet taką 3 tygodniową. Kombucha po tak długim okresie będzie zawierać sporą ilość kwasu octowego. Ze zdrowotnego punktu widzenia Kombucha taka będzie bardziej wartościowa.


WZBOGACANIE DODATKAMI SMAKOWYMI
Gdy Kombucha jest gotowa, po wyciągnięciu grzyba, możemy Kombuchę już Pić. Na tym etapie możemy Kombuchę wzbogacić dodatkowymi składnikami dla uzyskania lepszego smaku lub dla uzyskania konkretnych właściwości zdrowotnych. Możemy dodać aromaty spożywcze, owoce, soki, zioła i przyprawy. Niektóre aromaty można dodać bezpośrednio przed samym spożyciem Kombuchy. Aby nadać Kombuchy wyrazistszy charakter zaleca się poddać ją wtórnej fermentacji w hermetycznie zamkniętej butelce.
Ogólne zasady:
  • Owoce świeże, mrożone i suszone. Zaleca się dodawanie do Kombuchy owoców w stosunku 10-30% owoców na 70-90% Kombuchy. Świeże owoce dadzą więcej smaku niż suszone czy mrożone.
  • Soki. Zaleca się dodawać w stosunku 10-20% soku na 80-90%Kombuchy.
  • Zioła, przyprawy. Ze względu na różnorodność, intensywność smaku, oraz działanie zdrowotne ziół, należy eksperymentować z ilością użytego składnika, nie lekceważąc równocześnie zaleceń podanych na opakowaniu użytego zioła lub mieszanki ziół. Pamiętaj! Kombucha wzmacnia działanie ziół. Zioła należy stosować rozsądnie, nie dodając ich zbyt wiele.
  • Aromaty. Dla wzbogacenia smaku i zapachu można użyć aromatów spożywczych. Zacznij od niewielkich ilości.

PRZYKŁADOWE DODATKI I ICH KOMBINACJE
  • borówki + maliny
  • borówki + cynamon
  • borówki + imbir
  • truskawki + maliny
  • truskawki + imbir
  • wiśnie + ekstrakt z migdałów
  • świeże brzoskwinie
  • świeże gruszki
  • gruszki + ekstrakt migdałowy
  • jagody goji
  • ananas
  • sok żurawinowy
  • sok gruszkowy
  • sok jabłkowy + cynamon
  • sok winogronowy
  • sok cytrynowy lub z limonki + imbir
  • sok ananasowy + woda kokosowa + ekstrakt kokosowy
  • wanilia lub ekstrakt waniliowy
  • przyprawa do piernika lub grzanego wina (bez sztucznych dodatków)
  • świeży imbir

Gdy główny okres fermentacji zakończy się, grzyb zostanie usunięty a Kombucha została wzbogacona dodatkami smakowymi, należy poddać ją wtórnej fermentacji. Pozwoli ona osiągnąć głębszy i bogatszy smak napoju.
Ponadto jeśli szczelnie ją zamkniemy w butelce, drożdże i bakterie będą nadal przerabiać resztki zawartego cukru na m.in. dwutlenek węgla. Podczas tego procesu nasza Kombucha zostanie nim nasycona i stanie się gazowana.
JAK PRZEPROWADZIĆ WTÓRNĄ FERMENTACJĘ KOMBUCHY?
  1. Usuń z Kombuchy grzyba.
  2. Dodaj sok, owoce lub aromat (by dowiedzieć się więcej)
  3. Przelej Kombuchę do butelek i szczelnie zakręć. Najlepsze do tego celu wydają się butelki typu Grolsch.
  4. Pozostaw Kombuchę w butelkach od 3 do 14 dni w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym okresie może być konieczne przecedzenie Kombuchy z owoców lub ziół jeśli zostały wcześniej dodane.
  6. Po zakończeniu fermentacji wtórnej przechowuj Kombuchę szczelnie zamkniętą w lodówce.
Pamiętaj! Nawet w lodówce po fermentacji wtórnej drożdże i bakterie są aktywne i nadal chodź w bardzo wolnym tempie przetwarzają herbatę i cukier. W wyniku tego w butelkach może się wytrącać biały osad, pojawiać przezroczysta galaretka lub brązowe śliskie nitki. Nie są one szkodliwe. Ze względu na konsystencję tych osadów i galaretki, dla komfortu picia zalecamy Kombuchę nalewać do szklanek przez sitko.
ZAKUP KOMBUCHY

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz