Orzeźwiający i zdrowotny napój z kombuchy powstaje poprzez przefermentowanie herbaty z cukrem za pomocą "grzyba" kombuchy.
Nazwa Kombucha pochodzi od zlepku dwóch japońskich słów "kombu" - brązowa alga oraz "cha" - herbata.
Do Europy dotarła przez Mongolię i Rosję. Dużą popularność zyskał na przełonie XVII i XiX wieku w Austrii i Niemczech jako domowy specyfik na wszelkiego rodzaju choroby układu pokarmowego. Prawie zapomniana została ponownie odkryta w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, w których to zaczęto prowadzić zakrojone na szeroka skalę badania dotyczące dobroczynnego oddziaływania kombuchy na organizm ludzki..
Kombuchę stosowano z dobrymi rezultatami w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, zaburzeń trawiennych, chorób żołądka i jelit, reumatyzmu, podagry. Pomocniczo z dobrymi rezultatami stosowano ją również w walce z rakiem.
Więcej o pochodzeniu kombuchy dowiesz sięz tego artykułu: