NACZYNIE DO FERMENTACJI
Aby uzyskach napój wysokiej jakości należy starannie wybrać naczynie, w którym będzie przeprowadzana fermentacja herbaty. Poniżej przedstawiamy listę najpopularniejszych materiałów z których robione są pojemniki i naczynia. Wybór naczynia okaże się bardzo prosty.
- naczynia szklane - ZALECANE Szkło to zdecydowanie najlepszy wybór z możliwych. Szkło łatwo utrzymać w czystości i nie będzie reagowało z kwasami powstającymi podczas fermentacji. Najlepiej będą się nadawały duże słoiki
- naczynia plastikowe - DOPUSZCZALNE lecz NIEZALECANE
Raczej nie poleca się przeprowadzania fermentacji w plastikowych pojemnikach i naczyniach. Nawet tych, dopuszczonych do przechowywania żywności. Plastikowe naczynia łatwo zarysować. W powstałych rysach mogą gromadzić się bakterie z zewnątrz, które mogą być szkodliwe dla kolonii kombuchy. - naczynia ceramiczne - NIE UŻYWAĆ!Nie należy stosować naczyń ceramicznych ponieważ często w ich powłoce występuje ołów
- naczynia porcelanowe - ZALECANE
Używaj tylko porcelany przeznaczonej do żywności. - naczynia kryształowe - NIE UŻYWAĆ!Nie używać naczyń kryształowych ponieważ zawierają ołów!
- naczynia metalowe - DOPUSZCZALNE LECZ NIEZALECANEWbrew ogólnie krążącej opinii naczynia metalowe mogą być alternatywą dla naczyń szklanych i można je wykorzystać do fermentacji kombuchy. Należy pamiętać, że do tego celu nadają się tylko i wyłącznie naczynia ze stali nierdzewnej. naczynia takie nie zawierają żelaza i nie zaszkodzą kolonii kombuchy. Osobiście jednak nie zalecamy stosowania naczyń metalowych.
Przy wyborze naczynia szklanego na początek polecamy przeprowadzanie fermentacji w litrowym słoiku.
Jak zabezpieczyć roztwór przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi
Naczynia nie należy szczelnie przykrywać. Ważne jest aby wydzielane gazy łatwo uchodziły a z zewnątrz docierał życiodajny tlen. Naczynie w którym przeprowadzamy fermentację musimy jednak zabezpieczyć, by nie dostały się do roztworu muszki owocówki, kurz oraz obce kultury bakterii lub grzybów.
Naczynie najlepiej przykryć lnianą szmatką, gazą lub ręcznikiem papierowym i związać gumką.
Co jeszcze będzie potrzebne
Wszystkie dodatkowe przybory powinny być szklane, plastikowe lub drewniane. Nie należy używać metalowych przedmiotów
- sitko
Najlepiej plastikowe. Gotowy napój przed zlaniem należy przecedzić przez gęste sitko. - butelkiButelki, w których będziemy przechowywać gotowy napój najlepiej aby były szklane, wielokrotnego użytku. najlepszym wyborem wydają się butelko w stylu butelek Grolsch. Jeśli posiadasz dużo butelek po kapslowanym piwie możesz je również wykorzystać. Wystarczy zaopatrzyć się w ręczną kapslownicę i kapsle. Staraj si ę używać butelek z ciemnego szkła. Kombucha w przechowywana w jasnym szkle pod wpływem światła będzie szybciej ulegać degradacji. Dobrym rozwiązaniem wydają się również plastikowe butelki typu PET przeznaczone do żywności z ciemnego plastiku.
- lejek
Plastikowy lejek przyda się podczas przelewania kombuchy do butelek - miernikMiernik ułatwi pracę. Gotowa Kombucha powinna mieć poziom pH między 2,5 a 4,0.
ZAKUP KOMBUCHY
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz