01.05.2012

Gdzie kupić grzyb kombucha?

Grzyb kombucha (zwany również SCOBY, grzyb matka,  grzyb herbaciany, starter) jest niezbędny by zacząć wytwarzać napój herbaciany z kombuchy. Istnieją trzy sposoby na pozyskanie grzyba kombuchy:

  1. dostać od znajomych
  2. zakupić np. na allegro
  3. wyhodować z niepasteryzowanego gotowego napoju z kombuchy.

 POZYSKIWANIE KULTURY KOMBUCHY OD ZNAJOMEGO
jeśli znasz kogoś, kto prowadzi fermentację herbaty za pomocą kombuchy, z pewnością się nią podzieli. Kombuchę "dziecko" najlepiej przenosić w szklanym dużym słoju przykrytą płynem w którym żyła (ok 250 ml). Jeśli musisz zakręcić słoik a nakrętka jest metalowa przed zakręceniem, połóż na wieczku kawałek plastikowego woreczka. Grzyb raczej nie powinien nieć styczności z metalem. Pierwszą fermentację zaleca się przeprowadzać natychmiast po otrzymaniu grzyba. Jeśli z jakiś powodów musisz to zrobić następnego dnia kombucha musi być całkowicie zalana płynem w słoiku i odstawiona do chłodnego i w miarę suchego pomieszczenia. Jeśli pierwsza fermentacja będzie przeprowadzana dopiero za kilka dni od otrzymania grzyba ze starterem (płynem, w którym żyła), należy ją umieścić ze słoikiem w lodówce. W ten sposób przejdzie w stan hibernacji. Należy pamiętać, że po hibernacji fermentacja zajmuje kilka dni dłużej.



 ZAKUP KOMBUCHY
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.




HODOWLA GRZYBA Z GOTOWEGO NAPOJU HERBACIANEGO
Jeśli masz dostęp do gotowego napoju herbacianego z kombuchy, możesz wyhodować kultury kombuchy (grzyba) sam. Proces ten, jest stosunkowo prosty. Wystarczy przelać napój do słoika, przykryć gazą i pozwolić mu fermentować dalej, co spowoduje powstanie nowego grzyba.
 Dlaczego to działa? Napój jest sprzedawany bez grzyba i jeśli nie został spasteryzowany, zawarte w nim bakterie i drożdże nadal są aktywne i napój nawet zamknięty nadal wolno fermentuje. Dlatego produktem ubocznym tej fermentacji jest tak często spotykany przeźroczysty żel (galaretka) pojawiający się w butelkach. Jest to znak, że napój jest nadal żywy i będzie działał zdrowotnie.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam styczności z Kombuchą, a na artykuł natrafiłam gdzieś w czeluściach internetu i mnie niesamowicie zaciekawił!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam również do siebie po dawkę wiedzy o odżywianiu!
    https://zyjzielono.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń