Grzyb kombucha (zwany również SCOBY, grzyb matka, grzyb herbaciany, starter) jest niezbędny by zacząć wytwarzać napój herbaciany z kombuchy. Istnieją trzy sposoby na pozyskanie grzyba kombuchy:
|
POZYSKIWANIE KULTURY KOMBUCHY OD ZNAJOMEGO
jeśli znasz kogoś, kto prowadzi fermentację herbaty za pomocą kombuchy, z pewnością się nią podzieli. Kombuchę "dziecko" najlepiej przenosić w szklanym dużym słoju przykrytą płynem w którym żyła (ok 250 ml). Jeśli musisz zakręcić słoik a nakrętka jest metalowa przed zakręceniem, połóż na wieczku kawałek plastikowego woreczka. Grzyb raczej nie powinien nieć styczności z metalem. Pierwszą fermentację zaleca się przeprowadzać natychmiast po otrzymaniu grzyba. Jeśli z jakiś powodów musisz to zrobić następnego dnia kombucha musi być całkowicie zalana płynem w słoiku i odstawiona do chłodnego i w miarę suchego pomieszczenia. Jeśli pierwsza fermentacja będzie przeprowadzana dopiero za kilka dni od otrzymania grzyba ze starterem (płynem, w którym żyła), należy ją umieścić ze słoikiem w lodówce. W ten sposób przejdzie w stan hibernacji. Należy pamiętać, że po hibernacji fermentacja zajmuje kilka dni dłużej.
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
HODOWLA GRZYBA Z GOTOWEGO NAPOJU HERBACIANEGO
Jeśli masz dostęp do gotowego napoju herbacianego z kombuchy, możesz wyhodować kultury kombuchy (grzyba) sam. Proces ten, jest stosunkowo prosty. Wystarczy przelać napój do słoika, przykryć gazą i pozwolić mu fermentować dalej, co spowoduje powstanie nowego grzyba. |
👍👍👍 super!
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam styczności z Kombuchą, a na artykuł natrafiłam gdzieś w czeluściach internetu i mnie niesamowicie zaciekawił!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie po dawkę wiedzy o odżywianiu!
OdpowiedzUsuńhttps://zyjzielono.blogspot.com/