01.05.2012

Jak wyhodować grzyba Kombucha z gotowego napoju


 Jeśli masz dostęp do gotowego napoju herbacianego z kombuchy, możesz wyhodować kultury kombuchy (grzyba) sam. Proces ten, jest stosunkowo prosty. Wystarczy przelać napój do słoika, przykryć gazą i pozwolić mu fermentować dalej, co spowoduje powstanie nowego grzyba.


DLACZEGO TO DZIAŁA?
Napój jest sprzedawany bez grzyba i jeśli nie został spasteryzowany, zawarte w nim bakterie i drożdże nadal są aktywne i napój nawet zamknięty nadal wolno fermentuje. Dlatego produktem ubocznym tej fermentacji jest tak często spotykany przeźroczysty żel (galaretka) pojawiający się w butelkach. Jest to znak, że napój jest nadal żywy i będzie działał zdrowotnie.

JAK ZACZĄĆ?
  1. Na początku musisz zaopatrzyć się w gotowy napój z kombuchy w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub u znajomego. Przed zakupem upewnij się, że napój nie został poddany pasteryzacji. Tylko z niespasteryzowanego napoju można wyhodować nową kolonię. Pasteryzacja zabija niezbędne drożdże i bakterie.
  2. Zaparz filiżankę czarnej lub zielonej herbaty. Posłodź ją 1-2 łyżkami cukru (lepiej dodać więcej cukru niż mniej). Posłodzoną herbatę całkowicie wystudzić i gdy osiągnie temperaturę pokojową, przelać do butelki z kupną kombuchą. Będzie to dodatkowa, pożywka dla nowo powstającej kolonii kombuchy. Zasadniczo filiżanka świeżej herbaty z cukrem dodanej do kupnego napoju z kombuchy zwiększa szanse na powstanie nowej kolonii.

    Zobacz jakie herbaty i jaki cukier jest najlepszy do wyhodowania kolonii Kombuchy
  3. Znajdź czyste szklane naczynie - nada się do tego litrowy słoik o średnicy nie większej niż 8-10 cm i. Większa powierzchnia spowoduje szybsze przefermentowanie herbaty i mniej czasu potrzebnego na powstanie nowego grzyba. Słoik powinien być dobrze wymyty i wypłukany, tak aby był wolny od nieczystości oraz detergentów. Nie należy używać, plastikowych, metalowych lub ceramicznych naczyń ponieważ mogą niekorzystnie wpływać na proces fermentacji.  Przelej kupiony napój z kombuchy oraz filiżankę z osłodzoną herbatą do słoika. (UWAGA: Kupionego napoju nie należy cedzić by nie pozbawić go pływających ciemnych "nitek" osadu oraz powstałej w nim galaretki, są one znakiem, że napój cały czas "pracuje". Galaretka jest tak naprawdę początkiem nowej kolonii kombuchy.
  4. Teraz należy przykryć słoik lnianą szmatką, paroma warstwami gazy lub ręcznikiem papierowym i zawiązać gumką. To pozwoli uchronić ciecz znajdującą się w słoiku przed kurzem i innymi zewnętrznymi zanieczyszczeniami i obcymi bakteriami oraz grzybami. 
  5. Ustaw słoik z dala od słońca oraz źródeł ciepła. Najlepsza temperatura dla procesu to 20 - 23 stopnie C. Weź pod uwagę wahania temperatury w nocy. Niska temperatura znacznie spowolni proces powstawania nowej kolonii a zbyt wysoka doprowadzi do zaparzenia się cieczy i powstania octu. Ważne jest również aby nie przekładać słoika z miejsce na miejsce. Proces powinien przebiegać bez zakłóceń.
  6. Odczekaj około tygodnia i sprawdź czy na powierzchni powstaje nowa kolonia kombychy. Powstająca kolonia przypomina ciężką przezroczystą folię lub żelowe kropelki na powierzchni. Z dnia na dzień grzyb będzie stawał się grubszy i bardziej kremowy. Jeśli nie widać żadnych oznak powstawania grzyba po 3 tygodniach należy całą partię wylać i zacząć od początku. Zalecamy aby hodować swojego pierwszego grzyba kombuchy tak długo aż osiągnie minimum 5-6 mm. Wtedy można go użyć to warzenia swojej pierwszej partii napoju. Osiągnięcie tej grubości zajmie grzybowi od 14 do 30 dni. Pamiętaj aby do warzenia pierwszej partii zachować całą ciecz, która posłuży jako starter.
  7. Podczas procesu hodowli nowej kolonii (grzyba) kombuchy obserwuj czy na powierzchni nie pojawia się pleśń (zielona, czarna lub pomarańczowa). Brązowe cząstki, nitki pływające lub przyklejone do spodniej strony grzyba kombuchy są produktami ubocznymi drożdży i nie są szkodliwe. Jeśli rozwinie się pleść, wylej całą partię, słoik wymyj czystym octem i zacznij wszystko od początku z nową butelką napoju kombucha.

ZAKUP KOMBUCHY

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

2 komentarze:

  1. Dzien dobry! Wlasnie odebralam przesylke i zaczynam hodowac grzyba. Ptyanie: wystarczy tylko ta filizanka napoju? Czy dolac jeszcze wody do tego sloika ze starterem?
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybek i starter wystarczają początkowo na litr herbaty, więc powinna Pani wlać zawartość torebki z przesyłki do litra herbaty z cukrem.

      Przepis znajduje się w tym poście: https://kombuchagrzyb.blogspot.com/2016/01/jak-zrobic-samemu-napoj-herbaciany-z.html

      Usuń