Partia 04 - Ocet z czerwonej herbaty

Ze względu na wyjazd moja Kombucha tym razem przeleżała i fermentowała prawie miesiąc. Postanowiłem całą partię przeznaczyć na ocet. 

Aby powstał dobry mocny ocet wystarczy nie przerywać fermentacji po wyznaczonym czasie czyli np po 7 - 10 dniach tylko pozwolić drożdżom  przerobić cały cukier a bakteriom przerobić powstały alkohol. 

Ocet herbaciany w mojej kuchni stał się czymś tak powszednim jak sól czy pieprz. Używam go tam wszędzie gdzie normalnie użyłbym octu np. jabłkowego - do zakwaszania sałatek i surówek, mizerii, jako dodatek do sosów. Ocet z herbaty jest naprawdę bardzo kwaśmy, przez to bardzo wydajny. 

Octu można używać również w celach kosmetycznych (do płukania włosów)  lub jako tonik do skóry.


 ZAKUP OCTU
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Ocet z czerwonej herbaty można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz