Ze względu na wyjazd moja Kombucha tym razem przeleżała i fermentowała prawie miesiąc. Postanowiłem całą partię przeznaczyć na ocet.
Aby powstał dobry mocny ocet wystarczy nie przerywać fermentacji po wyznaczonym czasie czyli np po 7 - 10 dniach tylko pozwolić drożdżom przerobić cały cukier a bakteriom przerobić powstały alkohol.
Ocet herbaciany w mojej kuchni stał się czymś tak powszednim jak sól czy pieprz. Używam go tam wszędzie gdzie normalnie użyłbym octu np. jabłkowego - do zakwaszania sałatek i surówek, mizerii, jako dodatek do sosów. Ocet z herbaty jest naprawdę bardzo kwaśmy, przez to bardzo wydajny.
Octu można używać również w celach kosmetycznych (do płukania włosów) lub jako tonik do skóry.
ZAKUP OCTU
Ocet z czerwonej herbaty można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz