03.06.2016

Partia 02 - Kombucha z kwiatami czarnego bzu



"Kompletna apteczka", tak opisywano od dziejów czarny bez. jest on wykorzystywany w stanach nadmiaru wilgoci i zimna w organizmie, jak katar, nadmiar śluzu, przy anginie i przy dolegliwościach nerek. Kwiaty czarnego bzu regulują poziom cukru we krwi, działają napotnie i przeciwnieżytowo. Ja jednak skupiłem się na walorach smakowych kwiatów.

Dzisiejszą partię kombuchy wzbogaciłem kwiatami czarnego bzu co dało jej niepowtarzalny aromat, podobny do napoju piwnego Somersby białego.





Przepis na Kombuchę Elderflower lime

  • 1 litr kombuchy z 8-10 dniowej fermentacji. (wykorzystałem kombuchę na bazie czerwonej i czarnej herbaty).
  • 3-4 baldachimy  kwiatów czarnego bzu
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • opcjonalnie syrop cukrowy lub miód do dosłodzenia
 

Kwiatki delikatnie obrywamy od części zielonych. Czym mniej będzie części zielonych z baldachimów tym smak kombuchy będzie delikatniejszy, i dodajemy je do butelki z kombuchą, zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie kwiaty odcedzamy i dodajemy do napoju sok z limonki oraz opcjonalnie syrop cukrowy lub miód. Pamiętajmy, ze po dodaniu cukru prawdopodobnie nastąpi fermentacja wtórna, która po następnych 2 dniach powinna skutkować pojawieniem się bąbelków w napoju co jeszcze bardziej wzbogaci smak kombuchy.
 Pijemy mocno schłodzone.

Niebawem podam jeszcze dwa, trzy przepisy na kombuchę z kwiatami czarnego bzu.


 ZAKUP KOMBUCHY
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz