11.12.2016

Przepis na Bożonarodzeniową Kombuchę

 Święta pełne śniegu, zmrok za oknem, lekki mróz i szklaneczka czegoś pysznego do picia przy kominku. Tobie też się podoba ten obrazek? 
Święta Bożego Narodzenia z pasem dlatego już teraz warto pomyśleć o zrobieniu korzennej Kombuchy, która nas rozgrzeje i ukoi nasze zmysły.



Do przygotowania świątecznej wersji kombuchy będziemy potrzebować:

  • 500 ml świeżej Kombuchy
  • 1 laskę cynamonu
  • 5 goździków
  • 3 strąki kardamonu
  • 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego
  • ¼ łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 cienkie plasterki imbiru. 
  1. Wszystkie przyprawy, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową dodać do Kombuchy. Wymieszać i Szczelnie zakręcić.
  2. Pozostawić całość w temperaturze pokojowej, po 2-3 dniach skosztować i ocenić czy smak jest wystarczająco intensywny, Jeśli nie to pozostawić na kolejne 2 dni.
  3. Po 2-4 dniach Kombuchę odcedzić, przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
Jeśli chcesz możesz do swojej Kombuchy użyć innych przypraw np. Anyżu gwiaździstego lub szczypty pieprzy cayenne.



 ZAKUP KOMBUCHY
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz