Poniżej przedstawiam dwa świetne przepisy na Kombuchę z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.
Do tych przepisów użyłem zebranych przeze mnie kwiatów i wysuszonych. Jeśli chcesz użyj kwiatów świeżych pamiętaj, że świeże kwiaty mogą zawierać więcej drożdży i Kombucha może wzbogacić się rónież o alkohol. Normalnie zawartość alkoholu w Kombuchy nie przekracza 0.2%, jednak dodatki, które szybko fermentują mogą się przyczynić do tego, że ilość alkoholu może wzrosnąć.
Pamiętaj aby używać samych kwiatów, bez części zielonych. Z doświadczenia wiem, że dodanie całych baldachimów sprawi, że Kombycha będzie smakowała raczej jak Kombycha z dodatkiem pokrzywy niż z dodatkiem delikatnych kwiatów czarnego bzu ;)
PRZEPIS NA KOMBUCHĘ "SŁONECZNA ROZKOSZ"
Bardzo dobry sprawdzony przepis. Kombucha z kwiatami czarnego bzu z nutą cytrusów i miodu.SKŁADNIKI:
- 1 litr Kombuchy
- 1-2 łyżeczki kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki soku z cytryny lub z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego.
Do butelki z Kombuchą dodajemy wszystkie składniki, butelkę zakręcamy i odkładamy na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej.
Po tym czasie Kombuchę przecedzamy i ponownie wlewamy do butelki. Należy zachować ostrożność przy odkręcaniu butelki ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że nasza Kombucha wzbogaciła się również w dwutlenek węgla ;)
Chłodzimy i trzymamy w lodówce. Nasz napój jest gotowy.
Kombucha taka czym dłużej będzie starsza tym z każdym dniem będzie nabierać szampańskiego charakteru.
PRZEPIS NA KOMBUCHĘ "ANGIELSKI OGRÓD"
Kombucha z kwiatami czarnego bzu, miętą i z nutą zielonego ogórkaSKŁADNIKI:
- 1 litr Kombuchy
- 1-2 łyżeczki kwiatów czarnego bzu
- 6 plasterków zielonego ogórka
- 2 gałązki mięty
Do butelki z Kombuchą dodajemy wszystkie składniki, butelkę zakręcamy i odkładamy na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej.
Po tym czasie Kombuchę przecedzamy i ponownie wlewamy do butelki. Należy zachować ostrożność przy odkręcaniu butelki ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że nasza Kombucha wzbogaciła się również w dwutlenek węgla ;)
Chłodzimy i trzymamy w lodówce. Nasz napój jest gotowy.
Kombucha taka ma świetny orzeźwiający miętowy smak z nutą zielonego ogórka i czarnego bzu i w smaku jest mniej słodsza (bardziej kwaśna) od poprzedniczki "Słonecznej rozkoszy".
ZAKUP KOMBUCHY
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz