Partia 03 - Dwa świetne przepisy na kombuchę z kwiatami czarnego bzu

Tą partię zrobiłem z czerwonej i czarnej herbaty, w różnych proporcjach. Kombucha fermentowała 10 dni. Uznałem, że to wystarczająco długo by otrzymać świetny smak przy większej redukcji cukru który przerobiły grzyby a dość krótki by kombucha stała się dość kwaśna (taką też lubię).

Poniżej przedstawiam dwa świetne przepisy na Kombuchę z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

 Do tych przepisów użyłem zebranych przeze mnie kwiatów i wysuszonych. Jeśli chcesz użyj kwiatów świeżych pamiętaj, że świeże kwiaty mogą zawierać więcej drożdży i Kombucha może wzbogacić się rónież o alkohol. Normalnie zawartość alkoholu w Kombuchy nie przekracza 0.2%, jednak dodatki, które szybko fermentują mogą się przyczynić do tego, że ilość alkoholu może wzrosnąć.
Pamiętaj aby używać samych kwiatów, bez części  zielonych. Z doświadczenia wiem, że dodanie całych baldachimów sprawi, że Kombycha będzie smakowała raczej jak Kombycha z dodatkiem pokrzywy niż z dodatkiem delikatnych kwiatów czarnego bzu ;)

 PRZEPIS NA KOMBUCHĘ "SŁONECZNA ROZKOSZ"

Bardzo dobry sprawdzony przepis. Kombucha z kwiatami czarnego bzu z nutą cytrusów i miodu.


SKŁADNIKI:
  • 1 litr Kombuchy
  • 1-2 łyżeczki kwiatów czarnego bzu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego.

Do butelki z Kombuchą dodajemy wszystkie składniki, butelkę zakręcamy i odkładamy na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. 
Po tym czasie Kombuchę przecedzamy i ponownie wlewamy do butelki. Należy zachować ostrożność przy odkręcaniu butelki ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że nasza Kombucha wzbogaciła się również w dwutlenek węgla ;)
 Chłodzimy i trzymamy w lodówce. Nasz napój jest gotowy. 

Kombucha taka czym dłużej będzie starsza tym z każdym dniem będzie nabierać szampańskiego charakteru. 



PRZEPIS NA KOMBUCHĘ "ANGIELSKI OGRÓD"

Kombucha z kwiatami czarnego bzu, miętą i z nutą zielonego ogórka
 
SKŁADNIKI:
  • 1 litr Kombuchy
  • 1-2 łyżeczki kwiatów czarnego bzu
  • 6 plasterków zielonego ogórka
  • 2 gałązki mięty
 Ogórka kroimy w małą kosteczkę, gałązki mięty płuczemy pod bieżącą wodą.
Do butelki z Kombuchą dodajemy wszystkie składniki, butelkę zakręcamy i odkładamy na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. 
Po tym czasie Kombuchę przecedzamy i ponownie wlewamy do butelki. Należy zachować ostrożność przy odkręcaniu butelki ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że nasza Kombucha wzbogaciła się również w dwutlenek węgla ;)
 Chłodzimy i trzymamy w lodówce. Nasz napój jest gotowy. 

Kombucha taka ma świetny orzeźwiający miętowy smak z nutą zielonego ogórka i czarnego bzu i w smaku jest mniej słodsza (bardziej kwaśna) od poprzedniczki "Słonecznej rozkoszy".



 ZAKUP KOMBUCHY
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2466089
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz