Przez setki lat na całym świecie ludzie doceniają probiotyczne działanie tajemniczego napoju powstającego przez przefermentowanie herbaty jeszcze bardziej tajemniczo brzmiącym stworem zwanym Kombucha. Czym jest Kombucha? |
Kombucha - SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts) składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży współistniejących w związku symbiotycznym. SCOBY ze względu na swój wygląd jest nazywany również grzybem.
Orzeźwiający i zdrowotny napój z Kombuchy powstaje poprzez przefermentowanie herbaty z cukrem za pomocą "grzyba" kombuchy. Gotowy napój jest orzeźwiający, ma smak słodko-kwaśny, lekko gazowany, podobny do cydru (jabłecznika). Napój z Kombuchy ma właściwości probiotyczne. Jest napojem żywym, co oznacza, że zawiera żywe kultury bakterii.
Najważniejsze bakterie i drożdże występujące w Kombuchy
Kombucha to koktajl pełny wartościowych drożdży i bakterii probiotycznych jw skład którego wchodzą
- Acetobacter: Rodzaj bakterii z rodziny Acetobacteriaceae tzw. bakterie octowe. Są to bakterie tlenowe jednak potrafią również działać w warunkach beztlenowych ponieważ utleniają alkohol etylowy do kwasu octowego. Acetobacter produkują również kwas glukozowy. Są odpowiedzialne za powstawanie grzyba Kombucha. W Kombuchy można znaleźć szczepy Acetobacter xylinoides i acetobacter ketogenum.
- Saccharomyces: Obejmuje szereg szczepów drożdży, które produkują alkohol, i są najczęściej spotykanym rodzajem drożdży występujących w Kombuchy. Najważniejsze szczepy, które występują w Kombuchy to: Saccharomycodes ludwigii i Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes i Saccharomyces cerevisiae.
- Brettanomyces: są rodzajem szczepu drożdży, zarówno tlenowe i beztlenowe, które również powszechnie występują w Kombucha i produkują alkohol lub kwas octowy
- Lactobacillus: rodzaj bakterii tlenowych, które występują sporadycznie w niektórych koloniach Kombuchy i są odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i powstającego osadu na dnie.
- Pediococcus: to beztlenowe bakterie produkujące kwas mlekowy i osad. Występują nie we wszystkich koloniach Kombuchy.
- Gluconacetobacter Kombuchae: szczep bakterii beztlenowych, który jest charakterystyczny dla kombuchy. Bakterie te żywią się azotem zawartym w herbacie, wytwarzają kwas octowy, kwas glukozowy oraz są odpowiedzialne za budowę kolonii Kombuchy.
- Zygosaccharomyces Kombuchaensis: jest to szczep drożdży charakterystyczny dla Kombuchy. Wytwarza alkohol oraz nasyca napój gazem. Przyczynia się również do budowy kolonii Kombuchy.
Faktyczny skład danej Kombuchy zależy od wielu czynników: od użytej kultury Kombuchy, rodzaju użytej herbaty, cukru oraz siły samego naparu, typu wody, temperatury wody, parzenia, oraz temperatury w jakiej przeprowadza się fermentację.
Chociaż skład napoju herbacianego powstałego z Kombuchy może się różnic składem, w każdym występuje kwas glukozowy, fruktoza oraz kwas octowy.
ZAKUP KOMBUCHY
Kombuchę można zakupić np. na allegro lub w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz